Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
2

Gazdaságos energiafelhasználás a konyhában:


A házimunkák során a legtöbb energiát a konyhában való sütés-főzés-hűtés emészti fel, ezért külön foglalkozunk a konyhában végzett tevékenységek általi energia-megtakarítási lehetőségekkel.

 

1.1. Főzés-sütés:


1. A korszerű energiagazdálkodás első szabálya, hogy minden olyan főzési műveletet, mint például a vízmelegítést, kávéfőzés, tehát amire van célkészülék, azzal készítsük el. Sokkal kevesebb energia kell a tojásfőzőben a tojás elkészítéséhez, mint nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. A kávé főzése egy villamos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon.

2. A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény.

3. A megemelt teljesítményű, gyors főzőlap időt takarít meg, de nagyobb energiafogyasztás szükséges hozzá.

4. Ha a gázláng vagy a főzőlap túlér a lábas alján, és így a szükségesnél nagyobb főzőlapot használunk, akár 30 százalékkal több energiát fogyasztunk el a szükségesnél.

5. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg.

6.Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot.

7. A légkeveréses edényben 20-30 %-kal gyorsabban és 30-50 %-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen.

8. A főzőlap üzeme akkor gazdaságos, ha a munkafelülete tiszta, szennyeződésmentes, mert a legjobb a hőátadás ekkor érhető el.

9. Tartsuk tisztán a sütőt. Nem csak esztétikai okokból, hanem azért is, mert a tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hőt, így energiát takarítunk meg.

10. Amennyiben kuktát használunk, lezárást követően célszerű gyorsan felfűteni, amikor már forr, lehet egészen kicsire kapcsolni, mert a főzési idő alatt az éppen elég, nem szükséges tovább forralni, mert az túlfűtést jelent.

11. A zöldségeket ne főzzük bő lében, csak pároljuk, így a kevesebb víz melegítésével energiát spórolunk meg.

12. Ha fedő nélküli főzünk, több energiát használunk fel.

13. Párolt ételek nemcsak egészségesebbek, de energiatakarékosabb a főzés is.

14. Ha sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre, vagy egymás után, a felmelegített főzőlap felfűtésének energiáját megspóroljuk.

15. Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, ahogy az étel elkészül, mert a sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt.

16. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent.

17. A sütőt előmelegíteni csak a kelt tésztákhoz szükséges, egyéb esetben pazarlás az előmelegítés.

18. Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken.

 

Az említett tippek alkalmazásával az idő és az energia megtakarítása elérheti a 30-40 %-ot.